Zöld Kakas Líceum Szg.

ZÖLD KAKAS LÍCEUM MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKGIMNÁZIUM, GIMNÁZIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA

  • az általános iskola   1 –   8
  • a  gimnázium          9 – 12
  • a szakgimnázium     9 – 13
  • a szakgimnázium   13 – 14

évfolyamaira fogad diákokat – egész tanévben.

Az iskola az alábbi művészeti szakmai képzéseket biztosítja:

művészeti és médiafotográfus

mozgókép- és animációtervező.

Az iskola a köznevelésért felelős miniszter határozata alapján. ú.n. egyedi megoldásokat alkalmaz a munkája során. Ezek az egyedi megoldások az iskola sajátos, az atipikus tehetségű tanulók sajátosságai alapján kidolgozott koncepció megvalósítását szolgálják. E sajátosságok közül talán a legfontosabb, az, hogy az atipikus tehetségek jellemzően érzelmi impressziókon keresztül barátkoznak a környező világgal, és nem absztrakt fogalmakon keresztül “tanulják meg azt”. E koncepció a tanulás/tanítás folyamatát az alábbiak szerint tételezi:

ÉRZELMI IMPRESSZIÓKON ALAPULÓ “VILÁGELSAJÁTÍTÁS”

impresszió  –  kép-élmény  –  tudás-élmény  –  absztrakt fogalom

p.s. itt a kép-élmény jelentés-élménnyel jár együtt. Azaz a jelentés az előtt megjelenik a személyben, mielőtt fogalmat alkotna arról.

Egyedi megoldásaink két alapeleme a projekt-alapú valamint a személyre szabott oktatásszerevés.

PROJEKT-ALAPÚ OKTATÁSSZERVEZÉS

Az iskolában csak projektfoglalkozások vannak (nincsenek tantárgyak szerint tanórák). A projektfoglalkozások kétféle módon szerveződhetnek. Az egyik esetben állandó tanulócsoportok – ú.n. I-csoportok – tagjai számára szerveződnek tematikus projektek. Itt a csoport minden tagja ugyanazokban a projektekben vesz részt. A másik esetben a tanulók szabadon választanak maguknak tematikus projekteket. Itt projektenként változó csoportokban vesznek részt a foglalkozásokon.

A projektek tematikusak, rövid időtartamúak (pl. 1-3 hónaposak). A projektek általában nem tantárgyak és nem évfolyamok szerint szerveződnek – de esetenként ilyen is lehetséges (lsd. pl. érettségi előkészítő projektek).

SZEMÉLYRE SZABOTT OKTATÁSSZERVEZÉS

Koncepciónk szerint minden személy egyedi módon éli és tapasztalja meg a világot – egyedi módon konstruálja meg magában tudás-, képesség– illetve készség-konstrukcióját. A leghatékonyabban és a legeredményesebben abban az esetben tudja az említett konstrukcióit építeni, ha érdeklődésének illetve valós motivációinak megfelelő tevékenységekkel foglalkozhat.

Az iskola törekszik arra, hogy meglehetősen sokszínű és gazdag legyen a mindenkori projektkínálata. A tanulók e projektkínálatból személyenként állítják össze mindenkori egyedi projekt-portfóliójukat. Tanulóinkat az iskola a projektekben megélt élményeik, szerzett tapasztalataik, mutatott aktivitásaik és elért eredményeik alapján értékeli tantárgyak szerint is.

Az iskola minden tanulója számára biztosít ú.n. személyes segítőt – aki figyelemmel kíséri fejlődését, segít a projektportfólió kialakításában és folyamatos karbantartásában valamint értő és figyelmes partner az adód dilemmák, problémák oldásában.

Hírek

Januári programok

2021.01.03

Ez az év máris jól indul!

Bővebben

Téli szüneeet!

2020.12.18

Egy kis pihi az új év előtt

Bővebben

Pro Facultate Ferencváros

2020.12.04

Iskolánk igazgatója rangos díjat vehetett át

Bővebben

Szülői műhely decemberben is!

2020.11.29

Ezúttal online is lehet csatlakozni

Bővebben

ZK-specialitások: a jógaterem

2020.11.23

Öt perc csönd

Bővebben